"מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר"
כיום כל מערכת מבוססת הגשת אפליקציות מבוססות WEB מתחרות ביניהם על הקליק הבא.
מאת: הדר אשל
המסורת האולימפית אשר חודשה בשנת 1894 בוועידה בינלאומית, בהשתתפות נציגים מ-13 ארצות שהתקיימה בסורבון שבפריז, הוחלט פה אחד על חידוש המשחקים האולימפיים. מי שהוביל את הרעיון היה הברון קוברטן אשר טבע את הסיסמה שהפכה לסיסמת הספורט בכללותו: "מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר!".
הדבר דומה בעולם אפליקציות האינטרנט, כולם מתחרים על מי תהיה מהירה יותר, זמינה יותר ובטוחה יותר כדי לזכות בקליק הבא. המנצח ירוויח במידה ועלות הקליק נמוכה מההכנסה עליו וכמובן מליארד פרמטרים אחרים שקשורים לשירות למוצר, לתוכן וכן לחווית המשתמש.
קליק הפך להיות מורכב ואט אט מגיע לדרגה של מדע שכן אם פעם האינטרנט היה שטוח וכל מי שחיפש "בצל ירוק" קיבל את אותו הריח אז היום כל אחד מקבל את הבצל המיוחד שלו אפילו בצבע ורוד עם ריח של שושנים המותאם לאותו פרופיל גולש אשר כולל את היסטוריית הצריכה שלו ולפעמים גם את העץ המשפחתי.
ביצועי אתר לטובת הקליק הבא גם הופכים עם הזמן למדע שכן אם פעם היתה חשובה רק קישוריות אז היום חשוב שילוב של מאות פרמטרים ומערכות אשר מביאים לכך שהקליק יותר מהיר, מדויק ובטוח הן למשתמש והן לבעל האתר ומכיוון שרבים לא מבינים בתחום ולא יודעים לטפל בנושא זה בעצמם הם פונים לים של טכנולוגיות בתחום התשתיות אז בו נעשה קצת סדר.
עד לפני עשור עיקר תחום האצת ואבטחת האפליקציות התבצעה ע"י Loud Balancers נתבי עומסים אשר שימשו כ PROXY בחזית שרתי ה WEB והותקנו באופן מקומי, מוצרים כגון ( F5-BIG-IP ,Radware ,Kemp Technologies , A10 ועוד..) במקביל התפתחו בעולם שירותי Caching לאתרי אינטרנט הפרוסים בחוות שרתים מסביב לעולם אשר דואגים להגיש לנו את הדף של CNN לדוגמה משרת שנמצא אצל ספק האינטרנט שלנו כלומר נקבל את הדף מנקודת קצה הקרובה ביותר אלינו ולא מהחוף המזרחי בארה"ב. שירותים כגון: Akamai שרכשה את Cotendo הישראלית, Cloudflare ,Incapsula ועוד רבים וטובים. שירותים אלו התרחבו ומציעים כיום סל רחב של יכולות אשר מתחרות בפתרונות שנולדו לפני 20 שנה וללא צורך בהתקנה ניתן לקבל כשירות יכולות מאוד גבוהות של האצה ואבטחה שלא היה ניתן לקבלם לפני.
פתרונות אלו ידועים בשם (CDN) או Content Delivery Networks למי שעדיין לא מכיר זה שירות פרוקסי ייחודי אשר מאפשר ביצוע Caching של דפי האתר בכדי שאותם גולשים יקבלו את הדף מהנקודות הכי קרובות אליהם, לאור העובדה שכל התעבורה בין המשתמש לאתר עוברת דרך אותו Gateway אז קיים פוטנציאל עצום עם מה שאפשר לעשות בדרך בכדי שאותה אפליקציה או אתר יהיה יותר מהיר נגיש ובטוח ולכן יצרני ה CDN הוסיפו במרוצת השנים שירותים כגון שירותי DNS מנוהלים, הנפקת תעודות הזדהות, שירותי הגנה בפני התקפות DDOS וכן שירותי הגנה אפליקטיבית WAF.
גם ספקי הענן המתקדמים נכנסו לתחום שכן האפליקציות כבר מאוחסנות בענן שלהן ויש להם כבר עשרות חוות שרתים ברחבי העולם, אז AWS מציעים ללקוחות שלהם את ה CloudFront ויש גם את Google CDN ואת Azure CDN וכך הלאה.
תופעה נוספת ומענינת היא שהתפתחו בשנים האחרונות גם פתרונות ביניים מאוד מעניינים אשר מחברים או מקשרים בין העולם הישן לחדש ואלו מוצרי Open Source כגון HAProxy, NGIX אשר פועלים כפרוקסי בחזית האפליקציה תוך חיבור טבעי לשירותי הענן המתקדמים ויכולת כתיבת קוד מובנית המאפשרת למפתחי האתרים לעשות ככל העולה על רוחם בלי להיות מוגבלים.
המלחמה על הקליק תמשיך כמו כן השאלה מהי תשתית ההאצה והאבטחה הכי טובה לאפליקציה שלי, כמובן שעל זה אין תשובה אחת והיא תלויה בשאלות כגון איפה אתה פיתחת את האפליקציה? באיזו שפת תכנות? אצל מי היא מאוחסנת? מה דרישות הביצועים שלי? איפה הלקוחות שלי יושבים וכן הלאה.